top of page

Ομοιοπαθητική και φυσιολογικός τοκετός – Οι πρώτες μέρες με το μωρό μου

Για όλους μας αυτές οι πρώτες στιγμές με τα μωρά μας είναι γεμάτες χαρά, αλλά και πολύ αγωνία, προκλήσεις και απορίες. Το ίδιο προκλητική μπορεί να είναι και η διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού. Η ομοιοπαθητική μπορεί να υποστηρίξει τόσο τον φυσιολογικό τοκετό, όσο και την μάνα και το παιδί στις πρώτες τους μέρες μαζί.


Παρακάτω, θα διαβάσεις οδηγίες για την ομοιοπαθητική αντιμετώπιση μερικών απλών προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν. Θα μπορείς να δημιουργήσει το δικό σου Ομοιοπαθητικό Φαρμακείο Για Τον Τοκετό και Τις Πρώτες Μέρες Στο Σπίτι. Είναι ωραίο να νιώθεις αυτονομία στη διαχείριση της υγείας σου, πέρα από την όποια ιατρική βοήθεια.

ΤΟΚΕΤΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ


Pulsatilla 200CH – για να γυρίσει το μωρό στη σωστή θέση, 2-3 δόσεις για λίγες μέρες πριν τον τοκετό


Αconite 200CH – για τον φόβο του θανάτου, ειδικά στις πρωτότοκες


Caulophyllum 200CH – για την έναρξη του τοκετού, 2-3 δόσεις για λίγες μέρες πριν

ή για την ενίσχυση των συσπάσεων, για να γίνουν πιο αποτελεσματικές. Είναι η «ομοιοπαθητική οξυτοκίνη».


Gelsemium 200CH – για τον σκληρό τράχηλο: οι συσπάσεις είναι καλές, υπάρχει πόνος, μα δεν προκαλείται διαστολή. Σιγά σιγά οι συσπάσεις εξασθενούν και η διαστολή μένει στάσιμη. Υπάρχει εξάντληση και αίσθημα αδυναμίας.

Επίσης, για τις πρωτότοκος που έχουν άγχος, γιατί δεν ξέρουν αν θα τα καταφέρουν.


Belladona 200CH – για σπασμωδικές συσπάσεις.


Chamomilla 200CH – όταν η γυναίκα δεν αντέχει άλλο τον πόνο, τον θεωρεί δυσβάστακτο, είναι εκτός εαυτού, θυμωμένη με όλους, δεν ξέρει τι θέλει, τους διώχνει όλους.


ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ


Arnica 200CH – το κλασσικό ομοιοπαθητικό φάρμακο για μελανιασμένους και κακοποιημένους ιστούς. Όταν υπάρχει πόνος στο περίνεο μετά τον τοκετό, μία δόση πρωί βράδυ για λίγες μέρες.


Αν ο τοκετός ήταν πολύ εργώδης, συνδύασε Arsenicum 200CH + Hypericum 200CH, μία δόση κάθε 3 ώρες, μέχρι να υπάρχει βελτίωση στον πόνο.


Calendula 30CH – όταν δεν υπάρχει έντονος πόνος, για ταχύτερη επούλωση των ιστών του περινέου, 2φορές τη μέρα για λίγες μέρες μετά.


ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ


Αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περίμενες και οδηγηθείς σε ΚΤ, θα βρεις συμβουλές στο άρθρο https://www.homeopathy-thessaloniki.gr/post/ομοιοπαθητική-φαρμακα-χειρουργειο-καισαρικη


ΜΑΣΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ


Bryonia 30CH – όταν στο στήθος βλέπεις κόκκινες γραμμές και το νιώθεις σκληρό, βαρύ, ζεστό και πονάει. Πάρε αρχικά κάθε ώρα μέχρι να δεις βελτίωση και μετά όταν νιώθεις πως υπάρχει ανάγκη.


Belladona 30CH – όταν η μαστίτιδα ξεκινάει ξαφνικά και το στήθος είναι κόκκινο, πάρα πολύ ζεστό, σφύζει, είναι βαρύ και έχει κόκκινες γραμμές που ξεκινούν από τη θηλή. Μπορεί να υπάρχει και πυρετός. Πάρε το όπως το προηγούμενο φάρμακο.


Phytolacca 200CH – για εγκατεστημένη μαστίτιδα, με το στήθος πολύ σκληρό, με επώδυνους κόμπους, πρήξιμο και πόνο. Ο πόνος αντανακλά και στους λεμφαδένες και υπάρχει μια αίσθηση εξάντλησης. Πάρε το κάθε 3 ώρες μέχρι να δεις βελτίωση και μετά όταν νιώθεις πως υπάρχει ανάγκη.


Αν μετά από 6 δοκιμές με ένα φάρμακο δεν βλέπεις κανένα αποτέλεσμα, μη διστάσεις να δοκιμάσεις το επόμενο. Τίποτα κακό δεν μπορεί να συμβεί!


ΡΑΓΑΔΑ ΘΗΛΗΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ


Castor Equi 30CH

Graphitis 30CH

Ξεκίνα με μία δόση κάθε ώρα, μέχρι να δεις βελτίωση και μετά όταν νιώθεις πως υπάρχει ανάγκη. Δοκίμασε αρχικά το πρώτο, αν δεν υπάρχει βελτίωση πάρε το δεύτερο φάρμακο.


ΕΠΙΛΟΧΕΙΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ


Sepia 200CH – μέρα παρά μέρα, θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ορμονών.


ΑΝ ΔΙΑΛΕΓΑ ΜΟΝΟ 10 ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ;


1. Pulsatilla 200CH

2. Αconite 200CH

3. Caulophyllum 200CH

4. Gelsemium 200CH

5. Belladona 200CH

6. Chamomilla 200CH

7. Arnica 200CH

8. Calendula 30CH

9. Phytolacca 200CH

10. Graphitis 30CH


To Caulophyllum και η Phytolacca σπάνια θα χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις άλλες, εκτός από αυτές που περιγράφονται παραπάνω. Τα υπόλοιπα όμως, είναι μέρος ενός πολύτιμου ομοιοπαθητικού φαρμακείου για την οικογένεια. Μη διστάσετε να τα προμηθευτείτε έτσι και αλλιώς…


Αν η χρήση των παραπάνω φαρμάκων δεν δώσει λύση στο πρόβλημά σου, τηλεφώνησε στον ομοιοπαθητικό σου, για περισσότερες συμβουλές ή μια πιο στοχευμένη συνταγογράφηση.


Ευχαριστώ πολύ!

Dr. Σωτηρία Γκιζιώτη





41 Προβολές
bottom of page