top of page

Saccharum officinale + 2 συνταγές για υγιεινές λιχουδιές

Ακόρεστη λαχτάρα για γλυκά: Η μαμά μου δεν με αγαπάει!


Το λατρεύω αυτό το φάρμακο!


Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει αυτή την ιστορία: γεννιέται ένα νέο μωρό στο σπίτι και το μεγάλο παιδί νιώθει πως έχασε την αγάπη της μαμάς του, πως το παραμελούν και όπου να ναι, θα το εγκαταλείψουν! Νιώθει απίστευτη ζήλια για τον μικρό αντίπαλο, έχει βίαια ξεσπάσματα, θέλει αγκαλιές και να είναι πάλι μωρό. Και το πιο χαρακτηριστικό του Sacch off: έχει ακόρεστη επιθυμία για γλυκές γεύσεις και υδατάνθρακες.


Ακόμα και μία δόση είναι ικανή να κάνει μια πονεμένη ψυχή να βρει γαλήνη…


Το Sacch off μπορεί να είναι και για μωρά που μπήκαν στην θερμοκοιτίδα ή δεν μπόρεσαν να θηλάσουν ή δεν πήραν την προσοχή που είχαν ανάγκη, πόσο μάλλον για παιδιά που έζησαν σε κακοποιητικό περιβάλλον.


Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι κουβαλούν τέτοια τραύματα στην ενήλικο ζωή! Πόσοι νιώθουν πως δεν τους αγαπούν ή πως δεν αγαπήθηκαν ποτέ. Οι άνθρωποι αυτοί, ακόμα κι αν καταφέρουν να προσεγγίσουν το αίσθημα της αγάπης για τους δικούς τους ανθρώπους, δυσκολεύονται τόσο πολύ να μάθουν να αγαπούν τον εαυτό τους. Καταφεύγουν στα γλυκά και στους υδατάνθρακες, ως υποκατάστατα της αγάπης και της θαλπωρής που αναζητούν. Πολύ εύστοχα οι Άγγλοι αναφέρονται στις τροφές αυτές ως comfort food, τροφές της παρηγοριάς.

 

Βέβαια όλοι γνωρίζουμε πόσο βλαπτική είναι η ζάχαρη για μικρούς και μεγάλους. Πλέον, η υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων ενοχοποιείται για χρόνια νοσήματα, μιας και φαίνεται να συνδέεται με την ενεργοποίηση της συστηματικής φλεγμονώδους απάντησης του οργανισμού. 

 

Τι να κάνουμε όμως αν οι μικροί μας άγγελοι ζητούν «κάτι γλυκό»; Μη ξεχνάμε, πως τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 20, ο οργανισμός έχει ανάγκη από υδατάνθρακες και την άμεση ενέργεια που παρέχουν.


Ακολουθούν δύο συνταγές για ΓΛΥΚΑ ΜΕ ΚΑΛΟΥΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ, αφιερωμένο στην μικρή μου ασθενή, που πήγε τόσο καλά με το Sacch off, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να κόψει και τελείως τα γλυκά!

CHOCO MAMA – ΥΓΙΕΙΝΗ ΦΟΥΝΤΟΥΚΟΠΡΑΛΙΝΑ

1φλυτζάνι φουντούκια καβουρδισμένα και ανάλατα

¼ φλυτζάνι σκόνη κακάο

¼ φλυτζάνι γάλα αμυγδάλου

3 γεμάτες κουταλιές σούπας μέλι

1 γεμάτη κουταλιά σούπας βούτυρο καρύδας ή βιολογικό καλής ποιότητας

¼ κουταλάκι φυσική βανίλια

¼ κουταλάκι αλάτι

Μισό ώριμο αβοκάντο

            Στο μούλτι χτυπάμε πρώτα τα φουντούκια και μετά μαζί και τα υπόλοιπα υλικά. Το σερβίρουμε σε ψωμί. Διατηρείται στο ψυγείο. Διαλέξτε ψωμί μαύρο, πολύσπορο, ολικής αλέσεως και κατά προτίμηση με προζύμι.

            Τα παιδιά μου τρελαίνονται για αυτή τη συνταγή! Άλλωστε αυτά της έδωσαν και το όνομα… Είναι και τέλειο σνακ για το σχολείο, με 2 φέτες ψωμί – Choco Mama τοστάκι.

 

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ DINKEL ΚΑI ΣΚΑΛΙΕΤΕΣ ΜΑΥΡΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

2φλυτζάνια αλεύρι ολική αλέσεως Dinkel ή ζέας

1/3 φλυτζανιού γάλα αμυγδάλου ή καρύδας

6κουταλιές ζάχαρη καρύδας

4κουταλιές σταγόνες κουβερτούρας

4κουταλιές ελαιόλαδο

2κουταλιές γιαούρτι

½ κουταλάκι μαγειρική σόδα

¼  κουταλάκι φυσική βανίλια

1 κουταλάκι μηλόξυδο

Πρέζα αλάτι

            Τα πλάθουμε όλα μαζί, φτιάχνουμε μπισκότα και τα ψήνουμε σε λαδόκολλα, στους 180 για 15-20λεπτά.

            Απλά τέλεια, πανεύκολα και πεντανόστιμα!












 

 

387 Προβολές
bottom of page