Το ταξίδι είναι αφορμή για χαρά και χαλάρωση. Τι γίνεται όμως όταν τα παιδιά δεν αντέχουν το αυτοκίνητο;
Το έχω ζήσει και εγώ: οι 2 από τους 3 στο πίσω κάθισμα να κάνουν εμετό! Ειδικά ο ένας μου γιος, πάντα ζαλιζόταν… Μια διαδρομή της ώρας, μπορεί να μας έπαιρνε και δύο ώρες από τις πολλές στάσεις… Ευτυχώς, πλέον, με τη βοήθεια της ομοιοπαθητικής, δεν αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα.
Θα σας προτείνω μερικά πρώτης γραμμής φάρμακα για την ναυτία των ταξιδιωτών. Για το αυτοκίνητο, το πλοίο ή το αεροπλάνο, κρατάτε τα μαζί σας ή συνδυάστε τα σε ένα μπουκαλάκι νερό.
Tabacum 30CH – όχι τυχαία το πρώτο φάρμακο στη λίστα μας! Ναυτία με την παραμικρή κίνηση! Άφθονος κρύος ιδρώτας. Θέλει να κρατάει τα μάτια κλειστά. Ο εμετός ανακουφίζει προσωρινά. Και θέλει δροσιά, κρύο αέρα στο πρόσωπο, να ανοίξει το παράθυρο ή να πάει στο κατάστρωμα.
Cocculus 30CH –Η ναυτία ξεκινάει ακόμα και κοιτώντας την κίνηση του πλοίου ή του αυτοκινήτου. Κανείς είναι σαν «μαστουρωμένος», με έντονη αδυναμίας και αρνείται να φάει ή να πιεί οτιδήποτε. Θέλει μόνο να ξαπλώσει για να νιώσει καλύτερα. Θέλει ζέστη.
Petroleum 30CH – συχνά η ζάλη και η ναυτία συνδέονται και από «θολούρα» στο μυαλό και πονοκέφαλο. Θέλει να ξαπλώσει για να νιώσει καλύτερα, μα όχι τελείως κάτω… Το κεφάλι θέλει να το κρατάει ψηλά με μαξιλάρια… Νιώθει καλύτερα όταν φάει κάτι, αλλά και με τη ζέστη.
Nux Vomica 30CH – εδώ η ναυτία και ο εμετός συνοδεύονται και από πονοκέφαλο. Νιώθει πως θα ήθελε να κάνει εμετό, μα δεν μπορεί. Βγάζει μόνο άφθονα ρεψίματα. Και αναγουλιάζει με την παραμικρή μυρωδιά.
Bryonia 30CH – θέλει να είναι σε απόλυτη ακινησία, να μη του μιλάς, να μη τον ακουμπάς. Εδώ η ναυτία συνοδεύεται από αίσθημα πόνο ή πίεσης στο στομάχι. Το στόμα είναι ξεραμένο και θέλει να πίνει παγωμένα υγρά.
Sepia 30CH – συχνά είναι ναυτία σε γυναίκες και παιδιά. Έχει πονοκέφαλο και είναι πάρα πολύ ευερέθιστος. Δεν ανέχεται το παραμικρό. Και μόνο η θέα του φαγητού επιδεινώνει τα συμπτώματα. Θέλει όμως να φάει ή να πιει κάτι ξινό.
Αν ανγνωρίζεις ποιο από τα παραπάνω σου ταιριάζει, έχε το μαζί σου και ξεκίνα παίρνοντας μία δόση πριν το ταξίδι. Αν σε πιάσει ναυτία, πάρε 1-6 δόσεις σε διάστημα 1 ώρας, ανά 10λεπτά. Αν όμως νιώσεις ανακούφιση, δεν συνεχίζεις! Σταματάς, ακόμα κι αν έχεις πάρει μόνο μια δόση.
Αν δεν μπορείς να αποφασίσεις ποιο σου ταιριάζει καλύτερα, συνδύασε 2 ή 3 μαζί σε ένα μπουκάλι με λίγο νερό (150ml). Άφησε πολύ μικρές γουλιές μέσα στο στόμα όσο περισσότερο μπορείς, πριν τις καταπιείς. Μπορείς να παίρνεις μία μικρή γουλιά κάθε 10 λεπτά, μέχρι να νιώσεις λίγο καλύτερα. Όταν νιώθουμε βελτίωση, δεν συνεχίζουμε να παίρνουμε το ομοιοπαθητικό…
Φυσικά αυτά είναι μόνο κάποια ομοιοπαθητικά φάρμακα για την ναυτία. Σε περίπτωση που δεν βοηθηθείς από τα παραπάνω, θα πρέπει να απευθυνθείς στο ομοιοπαθητικό σου, για πιο εξατομικευμένη συνταγογράφηση.
Καλό ταξίδι!
Dr. Σωτηρία Γκιζιώτη
Comments