top of page
Εικόνα συγγραφέαSotiria Gkizioti

Αϋπνία: Ομοιοπαθητικές λύσεις πρώτης γραμμής!

Πάρε την υγεία σου στα χέρια σου και αντιμετώπισε την αϋπνία με τρόπο ασφαλή!


Δεν υπάρχει τίποτα πιο αναζωογονητικό από έναν βαθύ και ξεκούραστο ύπνο! Όμως πολλές φορές οι συνθήκες γύρω μας δεν μας αφήνουν να τον απολαύσουμε και να ξεκουραστούμε πραγματικά. Οι λόγοι μπορεί να διαφέρουν, μα το αποτέλεσμα είναι πάντα κούραση και εκνευρισμός… Η επόμενη μέρα φαντάζει βουνό!

Παρακάτω, θα μοιραστώ μαζί σας μερικά ομοιοπαθητικά φάρμακα που ενδείκνυνται στις διαταραχές ύπνου, όταν είναι πρόσφατες και προσωρινές. Δοκίμασε το φάρμακο που νομίζεις ότι ταιριάζει περισσότερο στην δική σου περίπτωση.

Η οδηγία είναι μία δόση φαρμάκου, 2 φορές την μέρα, μέχρι να υπάρξει βελτίωση των συμπτωμάτων. Αν μετά από 10 μέρες δεν υπάρχει καμία αλλαγή, τότε άλλαξε φάρμακο ή συμβουλεύσουν τον ομοιοπαθητικό σου, για πιο εξατομικευμένη συνταγογράφηση.




Aconite 30CH – Εδώ κυριαρχούν αισθήματα άγχους, φόβου και σοκ. Υπάρχει αγωνία για το μέλλον και ίσως φόβος για τη ζωή, είτε δικών μας ανθρώπων, είτε τη δική μας. Η αιτία μπορεί να είναι κάποιο τρομακτικό γεγονός που έχει συμβεί στο παρελθόν ή την προηγούμενη μέρα. Δεν είναι απαραίτητο να το ζήσαμε εμείς – μπορεί απλά να το είδαμε. Ο ύπνος είναι ρηχός και ξυπνάς λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Είναι συχνά χρήσιμο και στην αϋπνία των ηλικιωμένων.


Nux-Vomica 30CH – Είναι η αϋπνία του πολυάσχολου. Πάρα πολλές δουλειές και υποχρεώσεις, πάρα πολλές ιδέες στο μυαλό, πολλές ώρες δουλειάς στο γραφείο ή διαβάζοντας. Ο χρόνος δεν είναι αρκετός. Ξαφνικά ο εγκέφαλος ξεκινάει να σκέφτεται γύρω στις 3-4 η ώρα το πρωί και να προγραμματίζει τι και τι πρέπει να κάνει την επόμενη μέρα. Συχνά βλέπουμε όνειρα με θέμα την εργασία.


Ignatia 30CH – Εδώ η αϋπνία προέχεται από θρήνο, στεναχώρια και γενικά σε απώλειες. Δεν είναι πάντα θάνατος, μπορεί να είναι χωρισμός ή απομάκρυνση. Ο ύπνος δεν «κολλάει», περνάει η ώρα και δεν έρχεται ή μπορεί να ξυπνήσεις στις 2.00 και να μη μπορείς να ξανακοιμηθείς. Όταν κοιμηθείς τρίζεις τα δόντια, σφίγγεις τα σαγόνια, βλέπεις ανήσυχα όνειρα και κοιμάσαι πάρα πολύ ελαφριά.


Cocculus 30CH – Το φάρμακο αυτό είναι για όσους έπρεπε για καιρό να φροντίζουν μέρα νύχτα για κάποιον άρρωστο ή ένα μικρό παιδί. Έχει μείνει το αίσθημά της ανησυχίας και το νοιάξιμο, χωρίς να είναι πλέον απαραίτητο. Παρότι υπάρχει κούραση, έως και εξάντληση, ο ύπνος είναι ελαφρύς. Σαν να έρχεται μια αγωνία ξαφνικά μέσα στη νύχτα, που σε αναγκάζει να σηκωθείς να δεις μήπως έχει κάτι συμβεί.


Arnica 30CH – Είναι για την αϋπνία του σωματικά κουρασμένου. Κάποιες φορές δεν μας παίρνει ο ύπνος επειδή την προηγούμενη μέρα κουραστήκαμε πολύ, κάνοντας δουλειές στο σπίτι, περπατώντας ώρες στην αγορά, υπερβάλοντας στο γυμναστήριο μέχρι αργά, ανεβαίνοντας ένα ψηλό βουνό κλπ. Το σώμα είναι κουρασμένο και πονεμένο, μα ο ύπνος δεν έρχεται.


Arsenicum 30CH – Όταν η αιτία της αϋπνίας είναι ο φόβος του θανάτου, κυρίως για τον εαυτό μας, αλλά ίσως και για τους δικούς μας. Υπάρχει αγωνία για θέματα υγείας και σχετικά όνειρα. Υπάρχει ανησυχία, τάση να σηκωθείς και να αρχίσεις να περπατάς πάνω κάτω, αίσθημα ζέστης, ναυτία και ανάγκη να έχεις με κάποιον κοντά. Ενδεχομένως, να φοβάσαι και να κοιμηθείς.


Εύχομαι καληνύχτα!

Dr. Σωτηρία Γκιζιώτη







106 Προβολές
bottom of page